Ma(r)kova potica

Rating: 0.00
(0)

V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Marko K.

Ma(r)kova potica

Servings: 4 osebe
Natisni Dodaj na seznam

Ingredients

Nadev

  • 250 g mletega maka
  • 5 dl mleka
  • 100 g masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 jajce (malo večje)
  • 3 žlice drobtin
  • 1 žlička naribane limonine lupinice

Testo

  • 500 g moke
  • 20 g kvasa
  • 0.5 žličke soli
  • 1 limona
  • 70 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 2.5 dl mleka
  • 3 žlice ruma

Instructions

Testo

  • Iz sestavin za testo pripravimo kvašeno testo, ki ga pustimo vzhajati.

Makov nadev

  • Na kuhalnik pristavimo kozico z mlekom in makom, zavremo in na zmernem ognju počasi kuhamo 15 minut. Ko se mak zmehča, ga odstavimo in še vročemu primešamo maslo, sladkor, drobtine in naribano limonino lupinico. Makov nadev ohladimo.
  • Jajca ubijemo in v dve skledi previdno ločimo beljake od rumenjakov. Beljake z električnim mešalnikom stepemo v čvrst sneg. Ohlajenemu maku z metlico primešamo rumenjake, nazadnje pa nežno še beljakov sneg.

Potica

  • Vzhajano testo razvaljamo na pomokanem prtu. Stranica naj bo približno tako dolga, kot je dolg obod modela za potico. Testo namažemo z nadevom skoraj do roba; tam, kjer bomo končali zvijanje testa, pustimo nekaj centimetrov roba, sicer testa ne bomo mogli stisniti.
  • Testo s pomočjo prta zvijemo natančno in čim bolj na tesno. Pri tem ga rahlo vlečemo. S tem bomo preprečili, da bi med peko v potici nastali mehurji.
  • Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. Potico previdno položimo v pekač, rahlo potlačimo in na več mestih prebodemo s pletilko. Pekač damo v pečico, ki jo nastavimo na temperaturo 50 °C in pustimo potico vzhajati pol ure. Jajce razžvrkljamo in z njim premažemo vzhajano potico, nato pa povečamo temperaturo v pečici na 180 °C. Potico pečemo od 55 do 65 minut. Preden vzamemo potico iz pečice, s pletilko preizkusimo, ali je pečena: če je igla suha in skoraj čista, je potica pečena.
  • Pečeno potico vzamemo iz pečice. V modelu jo pustimo 5 minut, nato pa jo zvrnemo na desko. Pokrito s prtičkom pustimo počivati 20 minut, nato jo narežemo in postrežemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




Like
Close
Close