Kolač z grškim jogurtom in pomarančo

Rating: 0.00
(0)

V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Helena J.

Kolač z grškim jogurtom in pomarančo

Količina za: 4 osebe
Natisni Dodaj na seznam

Sestavine

Testo

  • 300 g manj mastnega grškega jogurta
  • 2 jajci
  • 1 dcl mleka
  • 80 g sladkorja
  • 1/2 žličke drobno naribane pomarančne lupinice
  • 1 dcl pomarančnega soka (lahko tudi ananasovega)
  • 1 vanilin
  • 200 g moke
  • 2 žlici ovsenih kosmičev
  • 1.5 žličke pecilnega praška
  • 1/2 žličke sode bikarbone
  • 1 ščep soli

Krema

  • 80 g manj mastnega ali polnomastnega grškega jogurta
  • 65 ml sladke smetane
  • 1/2 žličke drobno naribane pomarančne lupinice
  • 1 žlica medu

Navodila

  • V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo sol in sodo bikarbono ter suhe sestavine dobro premešamo.
  • V drugi skledi zmešamo sladkor, grški jogurt, olje, pomarančni sok in naribano lupinico, jajca ter vanilin. Sestavine premešamo z električnim mešalnikom, in ko dobimo enotno maso, jo vlijemo v skledo s suhimi sestavinami. 
  • Suho in mokro maso na hitro premešamo, da dobimo precej gosto maso brez grudic.
  • Dno okroglega pekača za torte in kolače (premera 22 centimetrov) obložimo s papirjem za peko, nato pa dno in obod rahlo namastimo z maslom.
  • V pekač vlijemo pripravljeno maso in jo z lopatico razporedimo po celotni površini ter po vrhu pogladimo. Pekač za  30-35 minut potisnemo v pečico, ogreto na 180 °C. Kolač bo med peko po vrhu in ob strani dobil lepo zlato rjavo barvo in če se nam zdi, da se je prehitro obarval, ga lahko proti koncu peke pokrijemo s kosom aluminijaste folije ali papirja za peko. Kolač je pečen, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v sredino, ni ostankov testa, ko ga izvlečemo.
  • Pečen kolač odstranimo iz pečice in ga 10 minut hladimo v pekaču, ki ga postavimo na rešetko. Nato previdno odstranimo obod in pustimo, da se kolač povsem ohladi.
  • Ko je kolač ohlajen, pripravimo jogurtovo kremo. 
  •  V skledo dodamo jogurt, sladko smetano, med in naribano pomarančno lupinico.
  • Sestavine mešamo na nizki hitrosti 30 sekund, nato pa hitrost postopoma povišujemo do najvišje stopnje in mešamo še toliko časa, da dobimo gosto kremo, ki jo nanesemo na ohlajen kolač. Po vrhu lahko po želji potrosimo še sesekljane pistacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




Like
Close
Close