Z mrzlimi dnevi se priležejo jedi na žlico, jota je idealna izbira. V hladilniku počaka tudi do tri dni in pride prav, kadar nimamo časa si pripravljati obroka.
JOTA
Količina za: 4 osebe
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 1 kg kislega zelja
- 300 g kuhanega fižola
- 2 sesekljani čebuli
- 4 stroke sesekljanega česna
- 500 g prekajenih reber
- 3 dl fižolovke
- 2 lovorjeva lista
- 6-8 kosov poprovih zrn
- 4 kosi brinovih jagod
- 2 žlici svinjske masti
- 2 kuhana krompirja v oblicah
- sol
- poper
Navodila
- Na maščobi pokrito dušimo narezano čebulo in česen, da lepo zarumeni. Občasno premešamo.
- Dodamo kislo zelje in začimbe ter narezana rebrca. Dolijemo toliko vode in fižolovko, da je jed samo pokrita z njo in pokrito dušimo pol ure.
- Med tem polovico fižola pretlačimo in dolijemo k joti. Preostanek celega fižola pa dodamo ob koncu kuhanja. Po želji lahko ob koncu pripravimo malo prežganja (žlica masti, žlica gladke moke), ki jedi izboljša okus in teksturo.
- Na koncu dodamo grobo pretlačen krompir in kuhamo še nekaj minut ter postrežemo.