Prebranec

Rating: 0.00
(0)

Prebranec je tradicionalna slovenska jed, ki nas popelje nazaj v čase babičinih kuhinj. Prepusti se kulinaričnim užitkom.

PREBRANEC

Količina za: 4 osebe
Natisni Dodaj na seznam

Sestavine

  • 500 g belega fižola (lahko tudi fižol iz konzerve)
  • 300 g čebule
  • 1 paprika
  • 4 stroki česna
  • 1 žlica sladke mlete paprike
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 lovorjev list
  • sol
  • poper

Navodila

Priprava fižola:

  • Fižol namočimo dan prej.
  • Naslednji dan odlijemo vodo in ga v sveži, z listom lovora in dobro osoljenega (kar 3 žličke soli), kuhamo 40–50 minut, na ugriz naj bo še nekoliko kompakten. Odstavimo, a vode ne odlivamo.

Prebranec:

  • Pečico nastavimo na 180 °C.
  • Čebulo narežemo na kolobarje, papriko na rezine. V kozici na maščobi prepražimo čebulo, česen in papriko. Pražimo toliko časa, da se čebula lepo zmehča, po potrebi lahko prilijemo nekoliko vode, da se zelenjava zduši.
  • Dodamo mleto papriko in grobo mleti poper ter mezgo. Nekaj minut pripravljeno mešanico kuhamo.
  • Nato prelijemo fižol z vodo, v kateri se je kuhal (vode naj bo v posodi toliko, da je fižol za prst pokrit z njo, odvečno odlijemo).
  • Posodo postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli. Pečemo približno 30 minut, jed naj dobi malo zapečene skorjice.
  • Ko je prebranec zapečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo, potem ga postrežemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




Like
Close
Close