Prebranec je tradicionalna slovenska jed, ki nas popelje nazaj v čase babičinih kuhinj. Prepusti se kulinaričnim užitkom.
PREBRANEC
Količina za: 4 osebe
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 500 g belega fižola (lahko tudi fižol iz konzerve)
- 300 g čebule
- 1 paprika
- 4 stroki česna
- 1 žlica sladke mlete paprike
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 lovorjev list
- sol
- poper
Navodila
Priprava fižola:
- Fižol namočimo dan prej.
- Naslednji dan odlijemo vodo in ga v sveži, z listom lovora in dobro osoljenega (kar 3 žličke soli), kuhamo 40–50 minut, na ugriz naj bo še nekoliko kompakten. Odstavimo, a vode ne odlivamo.
Prebranec:
- Pečico nastavimo na 180 °C.
- Čebulo narežemo na kolobarje, papriko na rezine. V kozici na maščobi prepražimo čebulo, česen in papriko. Pražimo toliko časa, da se čebula lepo zmehča, po potrebi lahko prilijemo nekoliko vode, da se zelenjava zduši.
- Dodamo mleto papriko in grobo mleti poper ter mezgo. Nekaj minut pripravljeno mešanico kuhamo.
- Nato prelijemo fižol z vodo, v kateri se je kuhal (vode naj bo v posodi toliko, da je fižol za prst pokrit z njo, odvečno odlijemo).
- Posodo postavimo v pečico, ki smo jo prej ogreli. Pečemo približno 30 minut, jed naj dobi malo zapečene skorjice.
- Ko je prebranec zapečen, ga vzamemo iz pečice in počakamo 5 minut, da se sokovi umirijo, potem ga postrežemo.