V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Helena J.
CIMETOVA PITA S SKUTO IN VIŠNJAMI
Količina za: 4 osebe
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
Testo
- 75 g masla
- 150 g pirine moke
- 2 žlici kakava v prahu
- 25 g rjavega trsnega sladkorja
- 25 g mletih orehov
- 1 jajčni rumenjak
- 1 ščepec soli
Nadev
- 2 jajčna rumenjaka
- 3 jajčni beljaki
- 75 g rjavega trsnega sladkorja
- 350 g nepasirane skute
- 150 g kisle smetane
- 25 g kakava v prahu
- 2 čajni žlički burbonske vanilje
- 2 čajni žlički cimeta
Navodila
- Tortni model premera 22 cm namastimo z maslom, dno potresemo s krušnimi drobtinami.
- V posodo stresemo moko, hladno narezano maslo, sladkor, mlete orehe, kakav, rumenjak (beljak prihranimo za nadev) in sol. Testo na hitro vgnetemo, po potrebi dodamo 1 jedilne žlice hladne vode.
- Oblikujemo kepo in pustimo, da počiva v hladilniku vsaj 10 minut. Testo razvaljamo in z njim obložimo tortni model. Pazimo, da oblikujemo dovolj visok rob, saj bo pita visoka. Pečico segrejemo na 160 °C. Medtem testo v modelu postavimo v hladilnik ali zamrzovalnik, da se v pekaču testo lepo strdi.
- Beljake ločimo od rumenjakov. V veliki posodi stepemo rumenjak s sladkorjem, dodamo skuto, kislo smetano, kakav, vaniljo in cimet.
- 3 beljake (1, ki nam je ostal od testa in 2 od nadeva) stepemo v trd sneg in ga postopoma dodajamo v skutni nadev.
- Po ohlajenem testu premažemo višnjevo marmelado, nato vlijemo skutni nadev. Ves čas pazimo, da nam nadev ne steče za rob testa. Bodimo pozorni, da smo naredili dovolj visok rob.
- Pito položimo v poprej ogreto pečico, pečemo pri temperaturi 160°C, 60-70 minut, toliko da se nadev dobro speče in strdi. (Po 60 minutah preizkusimo z zobotrebcem v notranjosti.)
- Pustimo, da se pita ohladi, po vrhu jo okrasimo s kandiranimi višnjami in po okusu še dodatno potresemo s cimetom.