V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Helena J.
Bučna pita
Količina za: 4 osebe
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
Nadev
- 860 g maslene buče (ali buče hokaido)
- 2 skodelici mleka
- 1.5 skodelice rjavega sladkorja
- 5 žlic jedilnega škroba
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlička mletega ingverja
- 2 ščepca soli
- 0.5 žličke mletih klinčkov
- 0.5 žličke mletega muškatnega oreščka
Testo
- 200 g pšenične moke
- 130 g hladnega masla
- 66 g sladkorja
- 1 ščep soli
Navodila
- Iz sestavin pripravimo sladko krhko testo. Testo oblikujemo v kroglo, zavijemo v prozorno folijo in postavimo v hladilnik.
Sladko krhko teste
- Sladko krhko testo ima le tri osnovne sestavine: sladkor, maslo in moko. Razmerje med njimi je 1 : 2 : 3. Čim več je maščobe, tem bolj krhko bo testo. Krhko testo vedno pripravljamo brez pecilnega praška, če želimo, mu lahko dodamo jajce.
- Moko presejemo v skledo in posolimo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vsujemo sladkor. Maslo narežemo na kosmiče (kocke) in jih potresemo po moki.
- S konicami prstov hitro in rahlo vgnetemo maščobo v moko ter pri tem mešanico dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam. Pokapamo jo z mrzlo vodo in rahlo pomešamo s topim nožem. Če je mešanica videti preveč suha, ji dodamo še malo tekočine. S hladnimi rokami vse hitro pognetemo v gladko testo.
- Narejeno testo oblikujemo v kepo, ki jo zavijemo v folijo in shranimo v hladilnik za eno uro.
- DODATNI NASVET: Krhko testo čim manj gnetemo, ker sicer postane trdo, ko je pečeno. Ker je v testu že dovolj maščobe, nam pekača ni treba namastiti. Če bomo iz krhkega testa pripravljali drobno pecivo, uporabimo sladkor v prahu. Krhko testo se med valjanjem segreva in mehča, vendar mu ne smemo dodajati moke, ker bi s tem pokvarili njegovo teksturo. Če imamo težave z oblikovanjem, ga za nekaj časa shranimo v hladilnik.
- Vklopimo pečico in jo naravnamo na 175 °C.
Bučna pita
- Bučo operemo, razpolovimo in ji odstranimo semena. Olupimo jo in zelo na drobno naribamo ali drobno zmeljemo v multipraktiku. Bučno meso pretresemo v skledo in zmešamo z mlekom, koruznim škrobom, soljo in začimbami. Dobro premešamo, da dobimo enotno in gladko zmes.
- Testo razvaljamo na pomokani površini in z njim obložimo pekač ali model za pito (dno in obod). Testo večkrat prepikamo z vilicami, da se med peko ne bo neenakomerno napihnilo.
- Na testo naložimo nadev. Pekač potisnemo v ogreto pečico in pito pečemo približno 60 minut. Pito vzamemo iz pečice. Nadev bo še vedno rahel, a se bo strdil, ko se bo pita ohladila. Pito najprej ohladimo na plošči, nato pa še za 1 uro shranimo v hladilniku. Ohlajeno pito razrežemo, razdelimo na krožnike in postrežemo.