Kremna rižota

Rating: 0.00
(0)

V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Žiga H.

Kremna rižota

Servings: 2 osebi
Natisni Dodaj na seznam

Ingredients

  • 180 g riža carnaroli
  • 150 ml suhega belega vina
  • 50 g sušenih paradižnikov
  • 1 manjša čebula
  • 700 ml jušne osnove
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g masla
  • 30 g parmezana

Paradižnikova osnova

  • 600 g češnjevih paradižnikov
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica oljčnega olja
  • sol
  • poper

Instructions

  • V pekač z višjim robom stresemo češ­njevce in tri neolupljene stroke česna, prilijemo nekaj žlic oljčnega olja.
  • Paradižnike posolimo in popopramo, premešamo in za uro postavimo v pečico, razgreto na 180 stopinj.
  • Po peki počakamo, da se malce shladijo. Nekaj jih damo na stran, da bomo z njimi okrasili jed, z drugih odstranimo lupino in jih vržemo v posodo sekljalnika.
  • V ta isto posodo iztisnemo tudi zmehčan česen iz njegove lupine in dodamo preostalo vsebino pekača – tekočino in zapečene dele.
  • Vse skupaj fino zmeljemo v paradižnikovo osnovo. Pokusimo jo – če je prekisla, primešamo kako žličko sladkorja.

Rižota

  • Na štedilnik pristavimo lonec in v njem zavremo slab liter jušne osnove. Potrebujemo jo le 700 ml, a se rado zgodi, da nam je pri koncu zmanjka ravno za kako zajemalko.
  • Čebulo olupimo in nasekljamo na res drobno.
  • V večjo ponev z visokim robom vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo 40 g masla. Segrevamo nad srednje močnim ognjem, in ko se maslo povsem stopi, nanj stresemo nasekljano čebulo in počasi pražimo, da postekleni – paziti moramo, da pri robovih ne začne rjaveti.
  • Potem stresemo riž in ga med mešanjem s kuhalnico popražimo, da postekleni.
  • Dodamo na drobno nasekljane sušene paradižnike in prilijemo vino.
  • Med občasnim mešanjem kuhamo, da vino skoraj povsem povre, nato v ponev vlijemo 2–3 zajemalke jušne osnove.
  • Premešamo in počakamo, da začne rižota brbotati.
  • Skoraj nenehno mešamo, vmes pa postopoma dolivamo po zajemalko do dve jušne osnove, ko prejšnja povre.
  • Po 15 minutah vmešamo osnovo iz pečenih paradižnikov.
  • Rižoto kuhamo do konca (na zob), kar običajno traja 18–20 minut. Ne pozabimo prilivati jušne osnove, če je potrebno.
  • Odstavimo, nato v jed stresemo nastrgan parmezan in preostalih 60 g masla.
  • Dobro premešamo, da se parmezan in maslo povsem stopita, nato rižoto pustimo 5 minut pri miru.
  • V globok krožnik čmoknemo kremno rižoto in na sredino kupa postavimo prikupno burrato. Po burrati in rižoti razporedimo žličko ali dve pesta iz pistacij in bazilike.

Vir slike: Ekodežela

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Recipe Rating




Like
Close
Close