V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Žiga H.
Kremna rižota
Količina za: 2 osebi
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 180 g riža carnaroli
- 150 ml suhega belega vina
- 50 g sušenih paradižnikov
- 1 manjša čebula
- 700 ml jušne osnove
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g masla
- 30 g parmezana
Paradižnikova osnova
- 600 g češnjevih paradižnikov
- 3 stroki česna
- 1 žlica oljčnega olja
- sol
- poper
Navodila
- V pekač z višjim robom stresemo češnjevce in tri neolupljene stroke česna, prilijemo nekaj žlic oljčnega olja.
- Paradižnike posolimo in popopramo, premešamo in za uro postavimo v pečico, razgreto na 180 stopinj.
- Po peki počakamo, da se malce shladijo. Nekaj jih damo na stran, da bomo z njimi okrasili jed, z drugih odstranimo lupino in jih vržemo v posodo sekljalnika.
- V ta isto posodo iztisnemo tudi zmehčan česen iz njegove lupine in dodamo preostalo vsebino pekača – tekočino in zapečene dele.
- Vse skupaj fino zmeljemo v paradižnikovo osnovo. Pokusimo jo – če je prekisla, primešamo kako žličko sladkorja.
Rižota
- Na štedilnik pristavimo lonec in v njem zavremo slab liter jušne osnove. Potrebujemo jo le 700 ml, a se rado zgodi, da nam je pri koncu zmanjka ravno za kako zajemalko.
- Čebulo olupimo in nasekljamo na res drobno.
- V večjo ponev z visokim robom vlijemo žlico oljčnega olja in dodamo 40 g masla. Segrevamo nad srednje močnim ognjem, in ko se maslo povsem stopi, nanj stresemo nasekljano čebulo in počasi pražimo, da postekleni – paziti moramo, da pri robovih ne začne rjaveti.
- Potem stresemo riž in ga med mešanjem s kuhalnico popražimo, da postekleni.
- Dodamo na drobno nasekljane sušene paradižnike in prilijemo vino.
- Med občasnim mešanjem kuhamo, da vino skoraj povsem povre, nato v ponev vlijemo 2–3 zajemalke jušne osnove.
- Premešamo in počakamo, da začne rižota brbotati.
- Skoraj nenehno mešamo, vmes pa postopoma dolivamo po zajemalko do dve jušne osnove, ko prejšnja povre.
- Po 15 minutah vmešamo osnovo iz pečenih paradižnikov.
- Rižoto kuhamo do konca (na zob), kar običajno traja 18–20 minut. Ne pozabimo prilivati jušne osnove, če je potrebno.
- Odstavimo, nato v jed stresemo nastrgan parmezan in preostalih 60 g masla.
- Dobro premešamo, da se parmezan in maslo povsem stopita, nato rižoto pustimo 5 minut pri miru.
- V globok krožnik čmoknemo kremno rižoto in na sredino kupa postavimo prikupno burrato. Po burrati in rižoti razporedimo žličko ali dve pesta iz pistacij in bazilike.
Vir slike: Ekodežela