Šmoren je preprosto pripraviti tako za zajtrk, kot za odlično malico. Za pripravo šmorna smo uporabili olje oljne ogrščice, saj je dober vir omega-3 maščobnih kislin.
Šmoren
Količina za: 1 oseba
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 2 jajci
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 2 poravnani žlici sladkorja
- 5 žlic mleka
- 100 g skute (muki)
- 4 žlice moke
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 žlica olja oljne ogrščice
Navodila
- Če želimo res puhast šmoren, moramo ločiti beljake od rumenjakov.
- Beljake stepemo z žlico sladkorja v trd sneg.
- Nato penasto umešamo še rumenjake z žlico sladkorja in vaniljevim sladkorjem.
- Zmesi rumenjakov in sladkorja dodamo mleko in skuto ter dobro premešamo.
- Nato z lopatko ali pa kar s kuhalnico zmesi nežno in postopoma primešamo še moko in pecilni prašek ter stepene beljake, da se ohrani penasta tekstura.
- Na večji in globlji ponvi segrejemo olje. Ko je vroče, znižamo štedilnik na srednji ogenj in dodamo maso.
- Enakomerno jo razporedimo po ponvi in pokrijemo s pokrovko. Ko zgornja plast zakrkne, jo obrnemo. Če imamo težave z obračanjem, lahko testo najprej s kuhalnico prerežemo na pol in nato obrnemo vsako polovico posebej.
- Šmoren nato razrežemo na majhne kocke s pomočjo kuhalnice oz. obračalke. Pražimo še kakšnih 5 minut med občasnim mešanjem.
Vir slike: Odprta kuhinja