V sklopu nagradne igre ste z nami delili svoje zdrave recepte. Avtor tokratnega zdravega recepta je: Mateja N.
Rižev narastek z jabolki
Količina za: 4 osebe
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 400 dag riža
- 2 l mleka
- 1 ščep soli
- 1 kg jabolk
- 4 žlice vode
- 10 dag sladkorja
- 1 žlička cimeta
- 1 limona (sok od limone)
- 8 dag surove margarine
- 8 dag sladkorja
- 2 zavitka vaniljevega sladkorja
- 6 jajc
- 1 limonina aroma
- 30 dag sladkorja v prahu
Navodila
- Riž preberemo, operemo in odcedimo. Zakuhamo ga v vrelo osoljeno mleko.
- Vre naj 20 minut in ne sme se prismoditi. Kuhan riž ohladimo.
- Jabolka operemo in odcedimo. Zrežemo jih na krhlje, ki jih očistimo in olupimo ter zrežemo na listke.
- Zrezana jabolka stresemo v kozico, dodamo 4 žlice vode, 10 dag sladkorja, limonino aromo, jih pokrijemo in dušimo do mehkega. Jabolk ne mešamo, skrbimo le, da se ne prismodijo.
- Mehka jabolka ohladimo in rahlo premešamo.
- Maščobo penasto umešamo, dodamo 8 dag sladkorja, vaniljin sladkor in postopoma 6 rumenjakov. Mešamo pridno, da dobimo gosto in naraslo kremo.
- Beljake stepemo v trd sneg in vanj postopoma vtepemo sladkor v prahu.
- Pekač namažemo z margarino in potresemo z drobtinicami.
- V ohlajen riž zamešamo kremo, damo polovico mase v pekač in jo poravnamo. Za naslednjo plast damo vso količino jabolk, ki jih poravnamo. Na jabolka damo drugo plast riža in jo tudi poravnamo.
- Površino enakomerno prekrijemo z beljakovo peno. Pekač smemo napolniti do 3/4.
- Rižev narastek z jabolki pečemo pol ure pri 180-200 °C in pazimo, da se pena ne zažge.