Najstarejši znani zapisani recepti za jed, ki spominja na humus (s tahinijem), so zapisani v kuharskih knjigah, napisanih v Kairu v 13. stoletju. Čičerika je bogata z bioaktivnimi spojinami, kot so fitinska kislina, steroli, tanini, karotenoidi, izoflavoni in imajo pozitiven vpliv na zdravje. S 4 žlicami humusnega namaza zaužijemo kar 25 g prehranskih vlaknin, ki so pogosto manjkajoče hranilo v prehrani odraslih.
Humusov namaz – veganski
Količina za: 1 oseba
Natisni
Dodaj na seznam
Sestavine
- 150 g čičerike iz konzerve
- 10 g arašidovega masla
- 1 žlica olivnega olja
- 4 žlice vode
- 1 strok česna
- 1 limona
- 1 ščepec soli
- 50 g polnozrnatega kruha
- 2 dl sojinega napitka
Navodila
- Čičeriko splaknemo pod mrzlo vodo in odcedimo. Limono ožamemo, česen pa olupimo in grobo nasekljamo.
- V posodo mešalnika dodamo vse pripravljene sestavine ter dodamo še olje, sol, vodo in arašidovo maslo.
- Dobro zmešamo, da dobimo gladko zmes. Vmes lahko z jedilno žličko poskusimo namaz ter po potrebi dodamo več soli ali limoninega soka, saj hočemo da je namaz dovolj slan in kiselkast.
- Humusov namaz nato premažemo čez rezino polnozrnatega kruha.
- Postrežemo ga skupaj s sojinim napitkom.
Vir slike: Zdravi veganski recepti